Turistično Društvo Šmarje, 6274 Šmarje Pri Kopru
info@tdsmarje.si

Okolica Šmarij

"Istrjani smo veseli lidje."

Značilno istrsko arhitekturo lahko še danes občudujemo v mnogoterih istrskih vasicah (Krkavče, Padna, Pomjan, Koštabona, Šmarje itd.). V marsikateri vasi pa je v zadnjem času čutiti tudi močno željo po ohranjanju istrske kulturne dediščine (arhitekture, običajev, kulinarike), zaradi katere so te vasi vedno bolj zanimive za ogled.

Koštabona

Vas Koštabona leži na flišnem slemenu nad reko Dragonjo in potokom oziroma slapom Supot. Arheološke najdbe kažejo na to, da naj bi bilo na tem mestu že prazgodovinsko gradišče. V pozni antiki je bila naselbina strateško pomembna in je kot rimska utrdba Castrum Bonae lahko ščitila trgovsko pot po dolini reke Dragonje. Po dolini se lahko zapeljete tudi s kolesom.

Iz latinskega imena naj bi izhajalo sedanje ime vasi, po ustnem izročilu pa naj bi na mestu cerkve svetega Kozme in Damjana v antiki stal tempelj Bone, rimske boginje plodnosti. Ime »Koštabona«, prav tako pa tudi naselje samo, je bilo prvič uradno zabeleženo leta 1186, podatek o tem hrani Škofijski arhiv Koper.

V Koštaboni so tri cerkve: cerkev svetega Kozme in Damjana ter pokopališka cerkev Svetega Andreja, obe zgrajeni v 15. stoletju, ter cerkev blaženega Elija. V vasi živi približno 200 prebivalcev, med letoma 1912 in 1964 pa je v njej delovala tudi osnovna šola. V širši okolici se nahajajo tudi zaselki Kapeli, Hrvatini, Plešivica in Škrline.

Vas je danes poznana kot zgled ohranjene vaške arhitekture, ki je povečini ohranjena in vzdrževana v tradicionalnem slogu. Tloris vasi je podoben elipsi; iz osrednje vaške ulice vodijo poti na posamezna dvorišča.

(Kladnik Darinka (1994). Sto slovenskih krajev. Prešernova družba. str. 86)

Pokukajte med ponudnike in izberite, koga boste obiskali v Koštaboni. 

Krkavče

Vas Krkavče leži na Šavrinskem gričevju (191 m). Na južni strani vasi se pobočje spusti vse do reke Dragonje, ki danes predstavlja mejo med Hrvaško in Slovenijo. Krkavče so ohranile značilno čudovito strnjeno pozidanost iz kamna.

Krkavče so zelo znane po Krkavčanskem kamnu (tudi krkavčanski menhirkamen Troglav ali preprosto Kamen), ki je 2,5 m visok neizglajen kamniti megalit, ki stoji blizu Krkavč. Na njem je izklesana gola človeška (po nekaterih mnenjih božanska) podoba z razširjenima rokama in sončnim nimbom okrog glave. Skoraj polovica kamna je pod zemljo. Če se boste odločili za eno izmed pohodniških tras, si boste kamen med potjo lahko tudi ogledali. Predvideva se, da menhir datira v prva stoletja našega štetja. Danes na mestu stoji replika, original pa je v muzeju. Krkavče so poznane tudi po cerkvi Sv. Mihaela, ki je bila zgrajena na živi skali.

Vedno bolj odmevna pa je tudi prireditev Vonj po Istri, ki konec septembra privablja številne ljubitelje Šavrinskih hribov. Obiščite jih, za vse informacije pa si oglejte njihovo spletno stran.

Krkavče

Krkavče

Vonj po Istri

Pokukajte med ponudnike in izberite, koga boste obiskali v Krkavčah.

Puče

Vas Puče leži na šavrinskih gričih med Koštabono in Krkavčami. Čeprav naselje nima kakih urbanističnih posebnosti, ima tradicionalno strnjeno strukturo istrskih vasi in kopico zanimivih stavbarskih posebnosti.

Na vzhodni strani  glavne ulice so večje domačije s kortami, visokimi zidovi in mogočnimi portali, ki imajo v Pučah posebno obliko. Na izklesanih kamnih iz peščenjaka stojita eden ali dva ukrivljena hrastova tramova in tvorita obok okvirja portala.

Po vasi med hišami, kjer se ustvari malo več prostora, stoji naslonjena na zid kakšna kamnita klopca iz grobo klesanega peščenjaka. Stare hiše se obnavljajo, vendar na marsikaterem pročelju še vedno prevladuje plavi istrski kamen.

V vasi so 10 let organizirali uspešno Fjero v Pučah.

Slika1

Pokukajte med ponudnike in izberite, koga boste obiskali v Pučah.

Pomjan

Pomjan je strnjena vas, ki se nahaja sredi gričevja in je s svojo nadmorsko višino tudi najvišje ležeča vas Šavrinskega gričevja, in sicer leži na 342 m. Prav zaradi višine na Pomjanu kdaj zapade tudi sneg.

V vasi se nahaja podružnična cerkev Marijinega rojstva iz 15. stoletja, župnijska cerkev sv. Jurija, ki jo je 16. aprila 1222 posvetil škof Absalon ter spominsko obeležje NOB.

Pomjan je odlično izhodišče tudi za pohodnike in kolesarje, saj se tu križa kar nekaj poti. Na vzhodni strani naselja, ob cesti, ki vodi proti Marezigam, se nahaja lepa razgledna točka, od koder se odpre lep razgled po okoliškem hribovju in morju. Ob lepem vremenu pa pogled seže vse do Alp. Iz Pomjana v Vanganelsko dolino vodi downhil proga, zelo priljubljena med ekstremnimi kolesarji.

POMJAN1

Pokukajte med ponudnike in izberite, koga boste obiskali v Pomjanu.

Gažon

V nastajanju vsebine..