Turistično Društvo Šmarje, 6274 Šmarje Pri Kopru
info@tdsmarje.si

Pustovanje – Pustni vikend

"Pust je lati s tremi bati. Aden godi, aden pleše, treći špeh en jajca nese."

Tudi v naših krajih je ob pustu živahno. V daljni preteklosti je pust po vaseh trajal tri dni. Mačkare, kot jim rečemo v narečju, hodijo od hiše do hiše, plešejo, pojejo, zganjajo norčije ter odganjajo zimo. V zahvalo pa dobijo jajca, panceto, klobase in vino.

Ta pustni običaj še vedno živi med domačini in člani turističnega društva Šmarje, ki vsako leto pripravijo pustno masko ter se z njo predstavijo v Kopru na Istrskem karnevalu, ter v nedeljo pred pustnim torkom z vozom trkajo na vrata od hiše do hiše, plešejo, prepevajo in preganjajo zimo. Z dobrotami, ki jih društvo nabere skozi vas, se priredi pustna fritaja, v dvorani v centru vasi. Tu se rajanje nadaljuje dolgo v noč.

Na svoj račun pridejo tudi najmlajši in družine, za katere je na soboto pred pustnim torkom pripravljeno prav posebno pustno rajanje z animacijo, krofi, nagradami za družine in samostojnimi maskami.

Kot se spodobi, člani društva svojega pusta tudi vsako leto pokopajo.

Kliknite na sliko za povečavo!

O točnem datumu izdelave pustne maske, sodelovanja na povorki, otroškem pustnem rajanju ter preganjanja zime skozi vas in pokopu pusta, Vas bomo obvestili na spletni strani in facebook strani, spremljajte nas. Prav tu v tej rubriki!

Več fotografij si lahko ogledate na naši Facebook strani.