Turistično Društvo Šmarje, 6274 Šmarje Pri Kopru
info@tdsmarje.si

Lahkih nog naokrog

POHODI ZA ZAČETNIKE

”En malu za srce ino dušo.”

ŽVELTIN I – POHOD MED VINOGRADI IN OLJČNIKI
Krožna pot
center Šmarij - Dobrave - center Šmarij
+
Dolžina
4 km
Zahtevnost
NEZAHTEVNA (primerna tudi za otroke v lepem vremenu)
Čas
1 ura (brez postankov)
Opozorilo
Po močnem dežju pot ni v celoti prehodna. Priporočamo, da počakate kakšen dan, da se pot osuši.
Opis poti

Žveltin I (na hitro I.) je pot, ki se nahaja v celoti v Šmarjah in nas popelje med čudovite vinograde in oljčnike.

Pohod pričnemo v centru Šmarij na trgu. Pot nadaljujemo mimo zvonika navzdol po klancu. Ko prispemo do križišča, ki vodi naravnost ali strmo v hrib, nadaljujemo naravnost, mimo hiš na naši levi. Ko pridemo do večjega križišča, kjer asfaltirana pot zavije ostro desno, mi nadaljujemo naravnost po makadamski poti.

Hodimo mimo vodnega vira s špino in mlake na naši levi. Spustimo se navzdol po klancu ter nadaljujemo naravnost vse do manjšega križišča, kjer zavijemo desno po strmi betonirani poti. Hodimo navzdol ter zavijemo ostro desno in nadaljujemo naravnost. Ko pridemo na križišče, zavijemo levo navzdol in nadaljujemo vse do velikega vinograda. Pot nadaljujemo ob vinogradu. Na koncu vinograda je zapuščena kamnita hiška.

Po hiški zavijemo levo strmo navzdol ter se spustimo naravnost v dolino in kasneje v gozdiček. Pot se nato malenkost povzpne. Ko pridemo na razpotje in se na desni odkrije pogled na trte in široko pot, nadaljujemo desno strmo v hrib, ob vinogradih. Nad vinogradi zavijemo desno po betonirani strmi poti navzgor. Pot nadaljujemo naravnost do kapelice Sv. Antona med dvema cipresama. In kot bi rekli pri nas, ”Daj Sv. Anton, da bi rasu farmanton.” (prosim Sveti Anton, naredi da bo zrasla koruza; da bo dobra letina). Tu nadaljujemo naravnost v hrib.

Na vrhu klanca nadaljujemo naravnost. Pot se nato prične vzpenjati v betoniran klanec ter se poravna v gramoz in kasneje v asfaltno pot, kjer zavijemo desno ter nadaljujemo naravnost mimo igrišča osnovne šole na naši desni. Na glavni cesti zavijemo desno ob šoli ter nadaljujemo pot po desni strani kapelice. Na vrhu klanca na križišču zavijemo ostro desno v hrib in prispeli smo na začetno točko, šmarski trg.

V spodnji galeriji slik si lahko ogledate celotno pot; slike si sledijo glede na zgoraj opisane pohodniške točke.

Kliknite na sliko za povečavo!
ŽVELTIN II – POHOD MED VINOGRADI IN OLJČNIKI
Krožna pot
trg Šmarje - Grintovec - trg Šmarje
+
Dolžina
4,5 km
Zahtevnost
NEZAHTEVNA (primerna tudi za otroke)
Čas
1 ura (brez postankov)
Opozorilo
Po močnem dežju je na delu poti veliko blata.
Opis poti

Žveltin II. (na hitro II.) je pot, ki se nahaja skoraj v celoti v Šmarjah in nas popelje med čudovite vinograde in oljčnike.

Pohod pričnemo v centru vasi Šmarje na trgu in nadaljujemo mimo spomenika levo po poti navzdol. Na križišču zavijemo ostro desno ter nadaljujemo po klancu navzdol. Kmalu na naši levi vidimo vrtec in osnovno šolo, pri čemer pred avtobusno postajo zavijemo levo navzdol. Pot nadaljujemo mimo igrišča naravnost. Ko pot zavije desno, nadaljujemo naravnost, vse do križišča, na katerem ena pot vodi v klanec, druga pa levo na makadamsko pot. Mi nadaljujemo levo po makadamski poti.

Hodimo naravnost po makadamski poti, ki se nato strmo spušča kot betonirana pot in kasneje pretvori v makadamsko pot z razpotjem na koncu, kjer zavijemo desno. Tu je vidna tudi rumena markacija in smerokaz za Grintovec. Pot nadaljujemo naravnost in se ves čas držimo desne strani. Ko se pot prične spuščati in ostro zavije desno, nadaljujemo naravnost. Ves čas sledimo rumenim markacijam. Pot se nadaljuje naravnost, nato se malo spusti, na naši levi pa kmalu vidimo oljčni nasad.

Hodimo do konca oljčnega nasada ter nato zavijemo levo. Pogled na oljčnik na levi strani je čudovit. Po nekaj korakih pot zavije desno ob vinogradu, v daljavi pa vidimo mogočno cipreso, ki je tudi naslednja točka. Pot nadaljujemo mimo ciprese in kmalu prispemo na betonirano pot, kjer zavijemo desno. Kmalu se pričnemo vzpenjati in po strmem vzponu prispemo v vas Grintovec.

Ko prispemo v vas, se bomo srečali s tipično istrsko hišo z baladurjem, kjer zavijemo desno, na naši levi pa lahko opazujemo perišče. Pot nadaljujemo naravnost v hrib mimo hiš in, ko pridemo na vrh, kjer se na naši desni nahaja ponudnik olja Morgan, naravnost pa kapelica, zavijemo desno v strmi klanec proti Šmarjam. Asfaltirana pot nas bo pripeljala naravnost v vasico Šmarje pri Kopru.

Na poti lahko na desni strani opazujemo vinograde, oljčnike in razgled na vas Šmarje. Pred Šmarjami pa bomo na naši desni videli veliko vinsko klet Santomas ali t.i. ”šmarski grad”, ki se bohoti z visokim stolpom. Ko prispemo do glavne ceste, ki vodi v Šmarje, na pločniku zavijemo desno ter nadaljujemo naravnost do centra vasi in trga.

V spodnji galeriji slik si lahko ogledate celotno pot; slike si sledijo glede na zgoraj opisane pohodniške točke.

Kliknite na sliko za povečavo!
POHOD MIMO VODNIH VIROV – PERIŠČA IN SLAPA SUJE
Krožna pot
center Šmarij - slap Suje - center Šmarij
+
Dolžina
4 km
Zahtevnost
NEZAHTEVNA (primerna tudi za otroke v lepem vremenu)
Čas
1,5 ure (brez postankov)
Opozorilo
Po močnem dežju pot ni v celoti prehodna. Priporočamo, da počakate kakšen dan, da se pot osuši. Na poti bodite pozorni na rumene črte na kamnih po tleh ali kvadratke na drevesih. To so označbe, ki vas vodijo do slapa.
Opis poti

Pohod pričnemo v centru Šmarij na trgu. Pot nadaljujemo mimo zvonika navzdol po klancu. Ko prispemo do križišča, ki vodi naravnost kot asfaltirana pot ali levo po makadamu, zavijemo levo navzdol po makadamu. Pred hišo na naši desni, na jašku vidimo rumen znak dveh krožnih puščic – to je znak krožne poti do slapa. Kot omenjeno, zavijemo levo na makadamsko pot.

Nadaljujemo naravnost navzdol po gozdni poti. Prispemo do odprte jase z nekaj drevesi ter znakom za perišče. Tu si lahko ogledamo perišče, kjer so nekoč Šavrinke prale oblačila, to je bil njihov pralni stroj v takratnem obdobju. Pot nato nadaljujemo naravnost mimo perišča. Pot se nato malo povzpne, na križišču zavijemo desno v hrib, hodimo naravnost po gozdni poti, vse dokler ne pridemo do križišča, kjer se pot na levi strani vzpenja, na desni pa gre naravnost, mi zavijemo naravnost.

Tu je tudi rumeni znak kot črta ali kvadratek. Bodite pozorni na rumene črte na kamnih po poti ali kvadratke na drevesih; to so označbe, ki vas vodijo do slapa Suje. Pot nato nadaljujemo naravnost, vedno se držimo desno in nadaljujemo naravnost, vse dokler ne prispemo do rumene tablice slap Suje desno. Tu zavijemo desno navzdol ter zelo pozorno spremljamo rumene kvadratke na drevesih, da ne zgrešimo poti.

Bodite pazljivi, ker se pot spušča strmo med drevesi in po zemeljski površini, ki lahko spolzi. Kmalu prispemo do vode. Vodo prečkamo po levi strani, saj se slap Suje na desni strani zliva in pada v prepad. Prispeli bomo na ploščad nad slapom. Tu lahko opazujemo slap Suje iz višine. Nato nadaljujemo po poti naravnost in se po ploščadi držimo desne. Tu bomo videli naslednjo označbo, ki nas bo vodila navzdol vse do vode. Ko prispemo do vode, zavijemo levo ter na primernem mestu prečkamo vodo, da prispemo pod sam slap Suje.

V galeriji slik si lahko ogledate celotno označeno pot do slapa Suje in od slapa nazaj proti Šmarjem. Slike si sledijo po točkah poti, ki jo boste prehodili.

Kliknite na sliko za povečavo!

Kako od slapa Suje nazaj v Šmarje?

Po ogledu slapu Suje se vračamo nazaj, vendar se ne povzpnemo nazaj po isti poti desno v hrib, temveč gremo mimo debel dreves, ki so označena z označbami, ki nam bodo pokazale pot naravnost ter nato desno preko potoka. Tu bomo videli kamnit zid ter ob njem pot, ki se vzpenja. Nadaljujemo po tej poti v hrib.

Na naši levi bomo videli leseno lopo; nadaljujemo naravnost po gozdni poti. Nato na križišču zavijemo levo ter nadaljujemo do betonirane poti, kjer zavijemo desno navzgor v klanec. Na vrhu klanca zavijemo desno na vzpenjajočo se pot. V nadaljevanju bomo na desni videli mlako, močvirje ali puč, nato vodni vir, špino ter prispeli na asfaltirano pot in kmalu zatem na začetno točko (krožni znak). Nadaljujemo naravnost in ponovno smo na šmarskem trgu.

SLAP SUJE POZIMI – V SONCU LESKETAJOČI SE SLAP V LEDU

NAPOTKI ZA VAREN POHOD IN KOLESARJENJE:

A. Dobro načrtujete pohod in ga prilagodite primerno svojim sposobnostim oz. sposobnostim najšibkejšega v skupini.

B. Preglejte pot na naši spletni strani in se držite označb oziroma opisov poti.

C. V primeru raznih bolezenskih stanj izberite stanju primerne ture in ne pretiravajte, za vas imamo tudi krajše poti.

D. O načrtovanem pohodu obvestite svojce, prijatelja.

E. Na daljši pohod se odpravite zgodaj zjutraj, sploh v poletnih mesecih, ko so visoke temperature.

F. V šavrinskih hribih je v poletnih mesecih zelo vroče, zato je pomembno, da vzamemo s seboj v nahrbtniku zadostno količino tekočine ter kremo za sončenje, da nas ne opeče. Jeseni in pozimi pa pelerino.

G. Za pohod se moramo primerno opremiti v športno obutev (pohodniške čevlje, športni copati za treking).

H. V kolikor hodimo v skupini, te ne zapuščamo in se vedno prilagajamo najšibkejšemu članu ekipe.

I. V jesenskem času moramo računati na to, da je dan krajši.

J. V primeru težav takoj pokličite 112.

K. Kolo naj bo ustrezno servisirano in opremljeno s potrebno opremo. Ni odveč, da s seboj imate tudi dodatno zračnico in pripomočke za zamenjavo kolesa.

Naj bo vaša pot prijetna in varna!

OBNAŠANJE V NARAVI!

KO HODIŠ PO NAŠIH POTEH, V ENI ROKI NOSI SONCE, V DRUGI NASMEH, V SVOJEM NAHRBTNIKU PA SMETI!

Spoštujte naravo in s svojimi dejanji pokaži zgled, ki ga želiš videti pri drugih. Soustvarjaj družbo v kateri želiš živeti. Zato, da bodo naše poti čiste in za vsakega obiskovalca prijetna in lepa izkušnja, vas prosimo, da vse smeti odnesete do najbližjega smetnjaka v vasi, teh je pri nas veliko. Ne odlagajte papirjev, robčkov, plastenk, pločevink v naravo na poti, odložite jih v vrečko in nahrbtnik ter jih odvrzite na zato primerno mesto.

Hvala ker spoštujete naravo in naš kraj!

FB_IMG_1589745275132 - ni uporabljeno