Turistično Društvo Šmarje, 6274 Šmarje Pri Kopru
info@tdsmarje.si

Kolesarska doživetja

''Ala, gremo žvelto z bičikleto''

S kolesom po čudoviti dolini Dragonje

Krožna pot
Šmarje - Pr' Malna - Krkavče - dolina Dragonje - Škrline Rokava - reka Dragonja - Koštabona - Plešivec - Šmarje
+
Dolžina
24 km
Zahtevnost
SREDNJE ZAHTEVNA (primerna tudi za otroke z dobro kondicijo)
Čas
2,5 ur (brez postanka)
Opis poti

Kolesariti začnemo v centru vasi Šmarje na trgu. Pot nadaljujemo mimo gostilne Markežič in zadružnega doma skozi vas proti pokopališču. Nato na koncu vasi pripeljemo do večjega križišča, ki vodi levo za Pomjan in desno za Puče in Krkavče. Tu zavijemo desno za Puče in Krkavče. Vozimo se po ravni asfaltni cesti. Med potjo na naši levi pri ostrem ovinku, ki zavija v levo, opazimo vodni izvir Lopatca. Po več ovinkih se pripeljemo do križišča pri gostilni Pr’Malna. Levo vodi pot v Koštabono, mi nadaljujemo desno proti Pučam in Krkavčam. Malo po križišču je levo pot za Puče, mi pa nadaljujemo naravnost proti Krkavčam. Vozimo se po manjšem klancu do križišča, kjer zavijemo levo proti Krkavčam.

Vozimo se navzdol in ob cesti na levi strani lahko vidimo močvirje, Krkavško ”jezero”. Pred nami bomo na levi strani videli pokopališče in smerokaz za krkavški kamen. Tu zavijemo pred pokopališčem levo, v smeri krkavškega kamna. Držimo se vedno levo, kjer se cesta vzpenja vse do krkavškega kamna. Tu lahko malo počivamo, nekaj preberemo o krkavškem kamnu, naredimo sliko in nadaljujemo. Nato se vrnemo po isti poti nazaj do pokopališča in zavijemo levo v center vasi Krkavče. Cesta se počasi vzpenja in nato spušča mimo gasilskega doma do centra vasi Krkavče. Lahko se ustavimo pri cerkvi, ki je zgrajena na živi skali, si ogledamo pristno istrsko arhitekturo in nato nadaljujemo pot. Pri cerkvi zavijemo levo na makadamsko cesto ter nadaljujemo do križišča, kjer se cesta priključi na asfaltno cesto. Tu zavijemo desno v dolino Dragonje.

Cesta se strmo spušča. Ko pridemo na makadamsko cesto, zavijemo levo. Po makadamski cesti pripeljemo do potoka Škrline-Rokava. Če je vodostaj nizek, lahko potok Škrline-Rokava prečkamo in pridemo do reke Dragonje. To ni izvedljivo v primeru visoke vode. Utrujene noge lahko malo namočimo ter nato nadaljujemo pot, in sicer gremo nazaj po isti poti do smernih tabel – rumena in svetlomodra tabla. Tu zavijemo desno v smeri Koštabona. Vozimo po ravni cesti ter nato prečkamo potok Supot in se počasi vzpenjamo strmo v klanec ter po nekaj ovinkih prispemo v Koštabono.

Koštabona je čudovita istrska vasica, ki vsakega obiskovalca navduši s svojo arhitekturo. Pot nadaljujemo mimo cerkve v klanec navzgor po asfaltni cesti do avtobusne postaje na naši desni. Tu zavijemo desno na Plešivec, kjer bomo videli nogometno igrišče in znani šotor, ki gosti številne koncerte. Vozimo se mimo do konca asfaltirane ceste. Nadaljujemo po makadamski cesti navzgor mimo vinogradov in njiv proti poljanski planoti. Kmalu pridemo do križišča, kjer zavijemo desno v smeri Poljane. Po poljanski planoti se vozimo po makadamski stezi in se nato spustimo do križišča na asfaltno cesto. Desno je Pomjan, mi pa kolesarimo levo v Šmarje.

Počasi se spuščamo po klancu navzdol, na naši levi lahko občudujemo čudovit razgled na vas Šmarje pri Kopru. Nahajamo se v predelu Šmarje, ki mu pravimo Gabrca. Spustimo se po klancu navzdol in se ponovno pripeljemo na križišče, ki vodi desno ali naravnost v center Šmarij in levo za Puče, Krkavče in Koštabono. Tu zavijemo desno oziroma nadaljujemo naravnost proti trgu v Šmarjah.

Nova kolesarska doživetja še pripravljamo

NAPOTKI ZA VAREN POHOD IN KOLESARJENJE:

A. Dobro načrtujete pohod in ga prilagodite primerno svojim sposobnostim oz. sposobnostim najšibkejšega v skupini.

B. Preglejte pot na naši spletni strani in se držite označb oziroma opisov poti.

C. V primeru raznih bolezenskih stanj izberite stanju primerne ture in ne pretiravajte, za vas imamo tudi krajše poti.

D. O načrtovanem pohodu obvestite svojce, prijatelja.

E. Na daljši pohod se odpravite zgodaj zjutraj, sploh v poletnih mesecih, ko so visoke temperature.

F. V šavrinskih hribih je v poletnih mesecih zelo vroče, zato je pomembno, da vzamemo s seboj v nahrbtniku zadostno količino tekočine ter kremo za sončenje, da nas ne opeče. Jeseni in pozimi pa pelerino.

G. Za pohod se moramo primerno opremiti v športno obutev (pohodniške čevlje, športni copati za treking).

H. V kolikor hodimo v skupini, te ne zapuščamo in se vedno prilagajamo najšibkejšemu članu ekipe.

I. V jesenskem času moramo računati na to, da je dan krajši.

J. V primeru težav takoj pokličite 112.

K. Kolo naj bo ustrezno servisirano in opremljeno s potrebno opremo. Ni odveč, da s seboj imate tudi dodatno zračnico in pripomočke za zamenjavo kolesa.

Naj bo vaša pot prijetna in varna!

KOLESAR

KO HODIŠ PO NAŠIH POTEH, V ENI ROKI NOSI SONCE, V DRUGI NASMEH, V SVOJEM NAHRBTNIKU PA SMETI!

Spoštujte naravo in s svojimi dejanji pokaži zgled, ki ga želiš videti pri drugih. Soustvarjaj družbo v kateri želiš živeti. Zato, da bodo naše poti čiste in za vsakega obiskovalca prijetna in lepa izkušnja, vas prosimo, da vse smeti odnesete do najbližjega smetnjaka v vasi, teh je pri nas veliko. Ne odlagajte papirjev, robčkov, plastenk, pločevink v naravo na poti, odložite jih v vrečko in nahrbtnik ter jih odvrzite na zato primerno mesto.

Hvala ker spoštujete naravo in naš kraj!