Turistično Društvo Šmarje, 6274 Šmarje Pri Kopru
info@tdsmarje.si

Pohodi za strastne pohodnike

"NISU LHKE"

”En malu za srce ino dušo.”

BOŠKARINOVA POT – KROŽNI POHOD PO ŠAVRINSKIH HRIBIH
Krožna pot
Šmarje - Padna - Nova vas - Krkavče - Puče - Koštabona - Šmarje
+
Dolžina
20 km
Zahtevnost
SREDNJE ZAHTEVNA (primerna tudi za otroke z dobro kondicijo)
Čas
4,5 ur (brez postankov)
Opis poti

Je označena planinska pohodniška pot, ki predstavlja tudi del Evropske pešpoti in Pot vodnih virov, mi pa smo vse združili in jo poimenovali kar krožni pohod po Šavrinskih hribih ali Boškarinova pot, saj so nekoč po teh poteh gnali tudi živino, avtohtono istrsko govedo, po imenu boškarin. Če želite, lahko prehodite tudi samo del poti.

S pohodom pričnemo na šmarskem trgu, nato nadaljujemo proti osnovni šoli, kjer zavijemo levo mimo igrišča za osnovno šolo in nadaljujemo, vse dokler ne pridemo na razpotje, kjer se cesta začne vzpenjati. Tu zavijemo levo na makadamsko pot, ki vodi v tako imenovane Dobrave. Pot nadaljujemo naravnost, vse dokler ne prispemo do kapelice Sv. Antona. Tu zavijemo levo po strmem klancu navzdol.

Na koncu strmine se nam odpre pogled na vinograd. Zavijemo levo ter ob vinogradu nadaljujemo pot. Ko pridemo na razpotje, ponovno nadaljujemo naravnost. Kaj kmalu opazimo tablo Padna in markacijo. Po spustu pridemo do lesenega mostička ter kasneje še do drugega mostička in stopnic, ki so vdelane v zemljo. Številne markacije nas pripeljejo do asfaltirane poti, ki vodi v vas Padna. Prečkamo cesto ter v smeri vasi na svoji levi vidimo smerokaz, ki pokaže nadaljevanje poti do Nove vasi. Pot je urejena ter pelje mimo oljčnikov in čudovitega razgleda na terasasto pokrajino in vas Padna.

Pot se nato začne vzpenjati in skozi gozdiček prispemo na cesto, ki vodi v Novo vas. V tem delu se že nahajamo v Mestni občini Piran. Nadaljujemo desno po cesti proti Novi vasi ter kmalu zavijemo levo ob spomeniku padlih borcev. Nadaljujemo naravnost med hišami in se ves čas držimo leve strani. Ko se hiše zaključijo, stopimo ponovno na makadamsko pot ter nadaljujemo levo do perišča, kjer lahko napolnimo vodo in si odpočijemo, nato pa nadaljujemo po gozdni poti.

Pešačimo naravnost, dokler ne prispemo na asfaltirano cesto pred Krkavčami. Zavijemo levo mimo velike mlake in vse do pokopališča, kjer je videti znak za krkavški kamen. Tu zavijemo levo in nadaljujemo pot proti znamenitemu kamnu. Pri krkavškem kamnu lahko naredimo fotografijo ter ponovno nadaljujemo pot naravnost, pri čemer se ves čas držimo leve strani na vsakem razpotju.

Posebno pozornost namenimo znaku s špino na naši levi strani, ki nakazuje, da moramo za tem zaviti levo na gozdno pot. Ponovno hodimo samo naravnost, dokler po ozki strmi poti ne pridemo do razpotja. Tu zavijemo desno na asfaltirano pot, ki vodi do Puč. Na cesti zavijemo levo in nato kmalu desno, kjer so table za Koštabono. Po gozdni poti nadaljujemo naravnost. Na tej poti je tudi tabla za ogled perišča, za kar si lahko vzamemo dodatnih 15 minut.

Po daljšem času hoje naravnost bomo prišli na cesto, ki vodi do Koštabone. Tu zavijemo levo in po asfaltirani cesti nadaljujemo do križišča pri gostilni Pr’ Malna in naprej v smeri Šmarij. Po daljši hoji, bomo na ostrem ovinku videli leseno tablo z napisom Šmarje levo. Tu se spustimo po gozdni poti navzdol in nadaljujemo po poti naravnost, vse dokler ne pridemo do prvih hiš v Šmarjah pri Kopru. Pri prvi hiši nato zavijemo levo in po strmejšem vzponu po asfaltni cesti pridemo nazaj na trg v centru Šmarij.

V spodnji galeriji slik si lahko ogledate celotno pot; slike si sledijo glede na zgoraj opisane pohodniške točke.

Kliknite na sliko za povečavo!
KROŽNA POT NA NAJVIŠJO TOČKO ŠAVRINSKEGA GRIČEVJA
Krožna pot
Šmarje - Pomjan - Poljane - Šmarje
+
Dolžina
7 km
Zahtevnost
SREDNJE ZAHTEVNA (primerna tudi za otroke)
Čas
2 uri (brez postankov)
Opis poti

S pohodom pričnemo v centru vasi Šmarje na samem trgu ter se spustimo mimo cerkve navzdol. Pri prvi kamniti hiši na levi strani zavijemo pred hišo po poti navzdol. Hodimo naravnost navzdol, na naši desni vidimo ogrado s konjem. Na križišču nadaljujemo naravnost po makadamu. Pot nadaljujemo mimo ciprese na naši levi, mimo vinogradov na naši desni. Če se obrnemo, lahko opazujemo čudovit zvonik Šmarske cerkve na trgu. Pot nadaljujemo med oljkami in do nasada oljk. Tu zavijemo levo po stopnicah, ki so uhojene v teraso iz zemlje. Nato zavijemo takoj levo po ozki potki.

Ozka pot poteka ob robu terase in je obdana s kanelami in klasjem. Hodimo naravnost, dokler ne pridemo na utrjeno makadamsko pot, kjer zavijemo levo v hrib. Po vzponu prispemo na asfaltirano pot med hišami. Nadaljujemo naravnost v hrib vse do glavne ceste, ki vodi skozi vas. Tu zavijemo desno ter na križišču, ki vodi levo za Pomjan in desno za Puče in Koštabono, zavijemo v hrib na levo. Vzpenjamo se, dokler na naši levi po ovinku ne zagledamo rdečih smerokazov za Pomjan, kjer zavijemo levo na gozdno pot. Nadaljujemo naravnost in sledimo markacijam in smerokazom za Pomjan. Pot poteka po gozdu, med drevesi lahko opazujemo čudovit razgled na Koper in tržaški zaliv. Na poti se nahaja tudi zabaven “smeško” vrisan v les ter klopca ljubezni, ki je idealna za ustvarjanje slik. Tik pred vzponom na Pomjan se odpira čudovit razgled na pokrajino. Ko prispemo v Pomjan, se lahko odpravimo levo proti središču vasi in si ogledamo zvonik. Levo od zvonika na koncu pokopališča se nahaja tudi čudovita razgledna točka.

V spodnji galeriji slik je po posameznih zgoraj opisanih točkah na voljo ogled prve polovice poti od Šmarij do Pomjana.

Kliknite na sliko za povečavo!

Nato se vrnemo nazaj na mesto, od koder smo prišli ter na razpotju nadaljujemo desno po glavni asfaltirani cesti v klanec. To je pot, ki vodi proti Šmarjam. Preden se povzpnemo v klanec, si lahko ogledamo osle, ki se v ogradi nahajajo na levi strani na delu poti, ki vodi proti slapu Supot (označba na drevesu). Pot nadaljujemo v klanec po asfaltirani poti, dokler ne pridemo do razpotja. Pot nas vodi levo mimo ograd, nekoč namenjenih za konje. Nadaljujemo naravnost ter nato zavijemo na levo na ozko makadamsko pot med drevesi. Na naslednjem razpotju se držimo levo ter nadaljujemo, dokler ne prispemo na večjo jaso, kjer ponovno zavijemo levo. Na naši desni bomo videli lovsko opazovalnico, pot pa nadaljujemo po utrjeni stezi. Na naši desni bomo videli belo kroglo, ki je ograjena z žičnato ograjo. Prispeli smo na najvišjo točko Šavrinskega gričevja ter obale nasploh! Vrh Poljane je osvojen! V travi nasproti krogle lahko najdemo betonski zapis vrha (406 m nadmorske višine), ki pa žal nima štampiljke. Hodimo mimo krogle na naši desni in kmalu zavijemo levo ter nadaljujemo naravnost po utrjeni gozdni poti.

V spodnji galeriji slik si lahko po zgoraj opisanih pohodniških točkah ogledate drugi del poti od Pomjana do vrha Poljane – najvišje točke Šavrinskega gričevja.

Kmalu prispemo na večji prostor, kjer je bil nekoč prostor za prireditve, danes pa lahko vidimo le nekaj ostankov miz. Pot nadaljujemo naravnost ter se na razpotju pri večjem drevesu odločimo, ali gremo levo in pot nadaljujemo po glavni asfaltirani cesti, ali pa zavijemo desno po travniku navzdol proti gozdičku po uhojeni ozki poti. Pot nas najprej vodi po ozki gozdni stezi, ki se nato odpre v široko gozdno pot ter nas pripelje do glavne ceste za Šmarje pri Kopru. Pot nas vodi do križišča, ki vodi za Puče in Koštabono. Tu zavijemo desno in pot nadaljujemo naravnost po glavni cesti do centra vasi Šmarje.

V spodnji galeriji slik si lahko ogledate tretji del poti po zgoraj naštetih pohodniških točkah od vrha Poljane nazaj v Šmarje.

Kliknite na sliko za povečavo!

NAPOTKI ZA VAREN POHOD IN KOLESARJENJE:

A. Dobro načrtujete pohod in ga prilagodite primerno svojim sposobnostim oz. sposobnostim najšibkejšega v skupini.

B. Preglejte pot na naši spletni strani in se držite označb oziroma opisov poti.

C. V primeru raznih bolezenskih stanj izberite stanju primerne ture in ne pretiravajte, za vas imamo tudi krajše poti.

D. O načrtovanem pohodu obvestite svojce, prijatelja.

E. Na daljši pohod se odpravite zgodaj zjutraj, sploh v poletnih mesecih, ko so visoke temperature.

F. V šavrinskih hribih je v poletnih mesecih zelo vroče, zato je pomembno, da vzamemo s seboj v nahrbtniku zadostno količino tekočine ter kremo za sončenje, da nas ne opeče. Jeseni in pozimi pa pelerino.

G. Za pohod se moramo primerno opremiti v športno obutev (pohodniške čevlje, športni copati za treking).

H. V kolikor hodimo v skupini, te ne zapuščamo in se vedno prilagajamo najšibkejšemu članu ekipe.

I. V jesenskem času moramo računati na to, da je dan krajši.

J. V primeru težav takoj pokličite 112.

K. Kolo naj bo ustrezno servisirano in opremljeno s potrebno opremo. Ni odveč, da s seboj imate tudi dodatno zračnico in pripomočke za zamenjavo kolesa.

Naj bo vaša pot prijetna in varna!

OBNAŠANJE V NARAVI!

KO HODIŠ PO NAŠIH POTEH, V ENI ROKI NOSI SONCE, V DRUGI NASMEH, V SVOJEM NAHRBTNIKU PA SMETI!

Spoštujte naravo in s svojimi dejanji pokaži zgled, ki ga želiš videti pri drugih. Soustvarjaj družbo v kateri želiš živeti. Zato, da bodo naše poti čiste in za vsakega obiskovalca prijetna in lepa izkušnja, vas prosimo, da vse smeti odnesete do najbližjega smetnjaka v vasi, teh je pri nas veliko. Ne odlagajte papirjev, robčkov, plastenk, pločevink v naravo na poti, odložite jih v vrečko in nahrbtnik ter jih odvrzite na zato primerno mesto.

Hvala ker spoštujete naravo in naš kraj!

FB_IMG_1589745275132 - ni uporabljeno