Turistično Društvo Šmarje, 6274 Šmarje Pri Kopru
info@tdsmarje.si

Sodelovanja društva

''Danes si ti, jutri sem jaz.''

V Turističnem društvu Šmarje verjamemo, da je v povezovanju in sodelovanju moč, zato radi sodelujemo z akterji in v dejavnostih, ki bogatijo naše poslanstvo in namen ter dajejo našemu kraju in delovanju dodano vrednost.

SODELOVANJE Z MESTNO OBČINO KOPER

Turistično društvo Šmarje že vrsto let sodeluje na raznih prireditvah, ki jih organizira Mestna občina Koper. Vsako leto se tako udeleži naslednjih prireditev:

  • Istrski karneval – Že od leta 2013 s svojim pustnim vozom sodeluje na Istrskem karnevalu v Kopru in nekoč tudi Portorožu, kjer vedno pusti svoj vtis med obiskovalci in na komisiji, ki našim vozovom dodeli visoka mesta. Več si lahko ogledate med utrinki delovanja.
  • Koper na dlani – Od vedno se udeležuje prireditve ob občinskem prazniku, ko se društva in krajevne skupnosti predstavijo širši okolici na ulicah Kopra. Tako se na stojnici vsako leto v sodelovanju z drugimi društvi v KS Šmarje celotna šavrinija predstavi z kakšno tipično jedjo, lastnim glailom, začimbami, oljem in vinom. Zadnje tri leta TD Šmarje na sami prireditvi organizira Istrske igre, pri čemer se skupine med seboj pomerijo v šestih igrah, ki prikazujejo življenje nekoč. Tako se pomerijo v nošenju planjerja na glavi, prevažanju soli na karjoli, igranju briškole in more ter vlečenju vrvi in skakanju v vrečah. Več si lahko ogledate med utrinki delovanja.
karneval
koper na dlani koncan kruh
koper na dlani
rhdr
cof
Koper na dlani Istrske igre
Koper na dlani - Istrske igre
  • Sladka Istra – Prireditev je odlična priložnost, da širši javnosti predstavimo tipične jedi in sladice naših krajev, zato se že vrsto let skupaj z ostalimi društvi v Krajevni skupnosti Šmarje udeležujemo Sladke Istre.
sladka istra2
sladka istra
  • Društvo je v preteklosti sodelovalo tudi NA pred silvestrskem dogajanju v taverni ”Božično silvestrske dobrote v živo iz taverne” ter ob prihodu barke Minerve, ko je na potniškem terminalu pozdravilo obiskovalce v šavrinski noši. Skupaj z TD Ankaran in Mestno občino Koper je v preteklosti sodelovalo tudi na Prazniku cvetja in vina v Ankaranu.

SODELOVANJE S KRAJEVNO SKUPNOSTJO ŠMARJE IN OSNOVNO ŠOLO ŠMARJE

Uspešnemu delovanju društva botruje odlično sodelovanje s Krajevno skupnostjo Šmarje. Turistično društvo Šmarje pri Kopru vsako leto skupaj z ostalimi društvi pomaga ob organizaciji krajevnega praznika ob požigu vasi Šmarje ter prispeva k bogatitvi vsebin v Krajevnem glasilu Murva.

100ta murva
murva prva

Društvo je hvaležno za odlično sodelovaje z Osnovno šolo Šmarje, ki s svojimi programi bogati prireditve v organizaciji društva ter povezuje domačine in kraj v homogeno celoto. Tako se za božič in šagro vsako leto zasliši čudovito petje in pokažejo številni talenti šolarjev. Leta 2012 so društva z sladkimi dobrotami pomagala tudi ob dobrodelnem koncertu šole z namenom zbiranja sredstev za nakup šolskega kombija, prilagojenega za prevoz gibalno oviranih otrok.

TD Šmarje skupaj z osnovno šolo že dve leti na prireditvi Štmarska šagra prganizira Istrske igre brez meja v katerih se pomerijo učenci ki prehajajo na razredno stopnjo. V letu 2019 so se nam pridružili tudi učenci italijanske osnovne šole Per Paolo Vergerio il Vecchio Koper. Sodelovanje je tako imenu iger ”brez meja” dodalo dodatno noto. Prenosni pokal pa jtudi šel v roke italijanske šole.

SODELOVANJE Z LOVSKO DRUŽINO ŠMARJE

Društvo se zaveda pomena čistega okolja, zato rade volje v sodelovanju z Lovsko družino Šmarje v letni akciji čiščenja divjih odlagališč pomaga pri ohranjanju čistega okolja, v katerem živimo. Člani pa svoj odnos do narave pokažemo tudi, ko na pohodih in sprehajanju v naravi poberemo smeti, ki jih tam pustijo obiskovalci narave. Občasno počistimo tudi zaraščene poti.

GASTRONOMSKI ZAKLADI ISTRE

Leto 2014

Turistično društvo Šmarje je v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Šmarje sodelovalo v projektu Gastro Istra 2014 pri izdelavi zloženke in selekciji najbolj tipične jedi za Šmarje pri Kopru. To je postal šmarski koncan kruh, katerega recept je opisan v zloženki.

Recept za koncan kruh
Recept za koncan kruh

PRIMORSKA ZA VEDNO

Leto 2012 (15.9.2012)

Turistično društvo Šmarje je s Krajevno skupnostjo Šmarje in ostalimi društvi 15. septembra 2012 sodelovalo na praznovanju 65. obletnice vrnitve Primorske k matični domovini. Na stojnici okrašeni z rastlinjem šavrinskega gričevja smo predstavili različne oljkarje in vinarje naše krajevne skupnosti. Značilnosti Krajevne skupnosti Šmarje so si mimoidoči lahko ogledali tudi v zloženkah Turističnega društva Šmarje, ki so šle kot za med. Prav tako so mimoidoči pokazali veliko zanimanje za oljčno olje, o katerem jim je Sonja Glavina znala veliko povedati. Na stojnici smo se razveselili tudi obiska predsednika države Danila Türka s soprogo ter župana Borisa Popoviča.

primorska
primorska1

SODELOVANJE Z DRUGIMI DRUŠTVI

Turistično društvo Šmarje pri Kopru večkrat sodeluje s KD Franceta Bevka, ki s svojimi nastopi s starimi glasbili obogatijo in popestrijo program prireditev, ki jih organizira društvo. V preteklosti sta društvi sodelovali pri organizaciji večera, ki je bil namenjen vsem ženam in materam – 8. marec. Prav ta praznik pa je društvo organiziralo tudi z Društvom upokojencev Šmarje.

Društvo se veseli tudi ostalih sodelovanj kot je sodelovanje z PGD Krkavče, ki s opravljanjem svojega poslanstva gasilske dejavnosti poskrbi, da Štmarska šagra vsako leto poteka varno.

Društvo se trudi sodelovati tudi z ostalimi društvi izven Šmarij. Tako se vsako leto povežemo s turističnimi društvi v KS Šmarje( TD Gažon, TD Castrum bonae iz Koštabone, Društvo TKŠD Pomjan, TD Šterna) in skupaj predstavimo sladke jedi v okviru prireditve Sladka Istra. Večkrat smo se udeležili tudi Šagre v maskah v Dekanih, kot samostojna pustna skupina.

Prijatelji društva so tudi skupina Škicet iz Hrvatinov, ki s turističnim društvom deli navdušenje do pusta, in prav to je tisto, ki nas enkrat na leto poveže v sodelovanje in druženje.

Veliko je sodelovanja, ki našemu društvu pomagajo, da plemeniti svoj namen in poslanstvo. Hvala vsem, ki nam pomagajo in podpirajo naše delovanje.

ETNOISTRA

Leto 2009 (15.7.2009)

Turistično društvo Šmarje pri Kopru je sodelovalo na prireditvi Etnoistra, ki ga prireja društvo Pangea. V šavrinski noši so se predstavnice TD Šmarje sprehodile med obiskovalci in delile hroštole. Spet so bile prava paša za oči, saj so okrepile duh kulturne dediščine. Več o dogodku si lahko preberete tukaj.

NAJVEČJA FRITAJA V POMJANU

Leto 2006 (30.4.2006)

Turistično društvo Šmarje pri Kopru je sodelovalo na prireditvi ”Največja fritaja v Pomjanu”, ki se je že tradicionalno odvijala na konjski farmi Istrske kleti pred vhodom v vas Pomjan. TD Šmarje je na prizorišču skupaj z ostalimi sodelujočimi postavilo in okrasilo stojnico s spomladanskimi cvetličnimi aranžmaji, ki so poudarjali vaško idilo. Na stojnici smo predstavljali pridelke oljkarjev in vinarjev ter obiskovalcem ponujali domač koncan kruh, ki se je prilegel največji fritaji. Obisk fritaje je bil velik, navkljub slabemu vremenu. Obiskali so nas tudi Italijani in Hrvati. Obiskovalci so postavljali veliko vprašanj o produktih in znamenitostih krajev v KS Šmarje. V ogromni jekleni posodi je Mirko Tomšič umešal 2006 jajc, ki so do konca prireditve vsa pošla. S fritajo smo se pomastili tudi mi.

Leto 2005 (01.5.2005)

Projekt “Največja fritaja v Pomjanu” se nadaljuje in Turistično društvo Šmarje je tudi tokrat pomagalo pri pripravi 2005 jajc s slanino. Člana TD Šmarje Jani in Tanja Koprivec sta bila ponovno v izdatno pomoč pri organizaciji fritaje.